Kortessem

Alden Biesen, Ordingen, Bernissem, Gruitrode, Sint-Pieters-Voeren, Gemert (NL), Siersdorf (D), Ramersdorf (D), Bekkevoort, Luik

Ook in Kortessem bevond zich een commanderij die vanaf 1622 onderhorig werd aan Ordingen. Momenteel rest hiervan niets meer.

Zijn verdwenen: Nieuwe Biesen (Maastricht), Jungen Biesen (Keulen), St-Aegidius (Aken)

Kortessem, Ten Hout (Ter Holt)

Volgens W. Vanvinckenroye bevond zich op de plaats Ten Hout, ten noord-oosten van de Kapelstraat, een eiland van ongeveer 60 op 100 m, omgeven door een brede gracht met bijbehorende afvoersloot, gelegen midden in een moeras.

Ten Holt was een verdwenen onderhorige commanderij van Alden Biesen en dus geen schans. De inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (IBE) vermeldt: Ter Holt, in 1281 opgericht en in 1622 verenigd met de commanderij van Ordingen. Deze vestiging van de Duitse orde, eertijds gelegen ten N.-O. van de Kapelstraat en op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een omgracht complex met losstaande bestanddelen, z.g. Cense Ter Holt, en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als Ferme Denhout, werd in 1797 verkocht, raakte na de Franse Revolutie sterk vervallen en is later volledig verdwenen. Zij heeft de naam gegeven aan het Tenhoutveld. De commanderij van Alden Biesen bezat verder nog een hoeve te Kortessem.

De gemeente Kortessem heeft de brede gracht in de jaren zestig-zeventig van vorige eeuw gebruikt als gemeentelijke stortplaats. Hoewel de grachten nu gedempt zijn kan je ze op de orthofoto's nog vaag herkennen.

Ter Holt is samen met het Kasteel van Bombroek en het kasteel van Wermerbos in de 19-de eeuw van de kaart verdwenen: drie grote historische complexen op minder dan 1,5 km van elkaar!

Van Bombroek rest nog de molen, Wermerbos bewaart nog de onderste verdiepingen van een donjon.

  • Middeleeuwse Burchten, Colloquium te Tongeren, 12.09.1970, Tongeren, Provinciaal Gallo-Romeins Museum, 1972, pag.37 (de eerste paragraaf hoger is hieruit over genomen).
  • Info van Jos Punie, Kortessem.
  • Kortessem, IBE-21153
  • Kapelstraat, IBE-4509