Kapel van de Beukenboom
Achelse kluis (Hamont-Achel), Deusterkapel (Erpekom-Peer), Helshovenkapel (Borgloon), Hoksentkapel (Eksel), Kapel van de Beukeboom (Lummen), Kluis van Bolderberg (Heusden-Zolder), Kluis van Hulsberg (Borgloon), Kluis van Linde (Peer) ,Kluis van Vrijhern (Sint-Huibrechts-Hern), Oeterslovenkapel (Wellen), Kluis van Reinrode (Loksbergen), Kluis van Smeermaas, Nieuwstad (Bree)/Kluis van Mariëndal), Kluis in Holt (Beverst), Kluis van Oppem (Herk-de-Stad), Kluis van Rullekoven (Kerniel), Kluis van Kiewit (Smeetskluis), Sint-Annadal (Munsterbilzen), kluis st-Janskerk (Tongeren)
In 1640 werd in Lummen vastgesteld dat het beeld van Onze-Lieve-Vrouw, dat waarschijnlijk in de tweede helft van de zestiende eeuw tegen een beukenboom was opgehangen, verdwenen was. Een en ander gaf aanleiding om in 1641 het albasten beeld van Onze-Lieve-Vrouw uit de parochiekerk van Lummen naar de nieuwe kapel over te brengen. In 1650 werd vervolgens een kluis gebouwd opdat een eremiet de kapel zou verzorgen en bewaken. Slechts één kluizenaar schijnt met naam bekend te zijn: Johan Stijnen die in 1710 in de kluis verbleef.
Mogelijk verbleef de kapucijn Gisbertus van Lummen er ook, maar dit blijkt niet uit zijn biografie in Hildebrand, De Kapucijnen in de Nederlanden en het prinsbisdom Luik, : De Vlaamse religieuzen, Antwerpen, 1952,321-322.
- Lummen, Beukeboomstraat zn., kapel van de Beukenboom, IBE-22550
- Rombout Nijssen (red), Kluizen en Kluizenaars in Limburg, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2002 (de hogere info is hieruit over genomen)