Minderbroerders

De franciscanen of minderbroeders (Ordo Fratrum Minorum) vormen een kloosterorde bestaande uit volgelingen van Franciscus van Assisi. Franciscus kwam uit Umbrië (Italië) en samen met zijn metgezellen schonk hij al zijn bezittingen aan de armen om zelf in pure armoede verder te leven. De franciscanen behoren tot de bedelorden. Zo proberen zij Christus na te volgen.

Franciscus vormde een broederschap die niet zakelijk was, maar meer een menselijke personengemeenschap. Bij de dood van Franciscus ontstonden er twee stromingen: de spirituele en de conventuele. De spirituele bleef trouw aan de oorspronkelijke norm, terwijl de conventuele richting zich minder letterlijk volgens de regel van Franciscus ontwikkelde. De spirituelen kwamen uiteindelijk ook in conflict met de kerkelijke hiërarchie. Later zijn er nog enkele scheuringen en afsplitsingen geweest. Zo zijn er nu drie takken: de minderbroeders franciscanen - die in grote lijnen teruggaan op de eerste grote afsplitsing, die van de observanten -, de minderbroeders kapucijnen en de minderbroeders conventuelen - die eigenlijk de rechtstreekse voortzetting vormen van de eerste broeders.

In Vlaanderen hebben de franciscanen kloosters en huizen, onder meer in Sint-Truiden, Hasselt, Sint-Niklaas, Antwerpen en Leuven. Het Vlaams provincialaat bevindt zich sinds een aantal jaren in Vaalbeek (bij Leuven).

Foto's - Des Photos - Pictures

- Hasselt, Minderbroedersstraat 23, Klooster en kerk der minderbroeders, IBE-22039

- Sint-Truiden, Minderbroedersstraat 5, klooster en kerk der minderbroeders, IBE-22861

- Tongeren, Sint Catharinastraat 31, minderbroedersklooster, IBE-37128

- Rekem (Lanaken), Sint Pieter, Minderbroedersklooster - kerk, IBE-1023

- Maaseik, Boomgaardstraat 10-12, voormalig minderbroedersklooster, IBE-86118