Touch It - Apotropaia

Abraham Lincoln Tomb, Springfield, Illinois, US (photo: CanonFire09)

Foto's van voorbeelden

Er bestaan over de ganse (stand-)wereld beelden waarrond de apotropaeïsche overtuiging heerst, dat het strelen ervan, het aanraken met de hand, een specifiek heilzaam effect heeft. Het gaat bijna uitsluitend om bronzen of natuurstenen beelden waarbij het groot aantal aanrakingen en strelingen het beeld lokaal laten glanzen, hetgeen de apotropaeïsche handeling visueel zichtbaar maakt voor iedere voorbijganger, en daardoor ook het gegeven intrigerender en aanlokkelijker maakt... En waar u het toch niet zou opmerken wordt de aandacht erop gevestigd door reisgidsen...

Met betrekking tot oudere voorbeelden wordt er vaak gespeculeerd naar de oorsprong en het 'waarom'. Wanneer men echter de vergelijking maakt met de jongere voorbeelden wordt snel duidelijk dat er niet veel noodzakelijk is om een touch-it-traditie op gang te brengen... Of hoe een voor onze voorouders bloedernstige apotropaëische reflex, gecoöpteerd wordt door onze entertainment-society....: geluk op bestelling, voor 'klik-klik-klik-toeristen'. Al bij de inhuldiging van een nieuw beeld wordt vaak het heilzame effect voorspeld en quasi gegarandeerd.

BRONZEN beelden

NATUURSTENEN beelden

ANDERE voorbeelden

(naar een artikel van Roadside America.com)...:

vandaar, en gezien dit hoofdstuk roept om een meer ludieke invulling.....

EHBSW: Eerste-Hulp-Bij-Standbeeld-Wrijven in 7 aandachtspunten:

Autochtonen doen het quasi automatisch telkens ze passeren. Maar wanneer een verre reiziger een standbeeld komt bekijken - mits het trotseren van verkeer, de zomerhitte, en veel te drukke toeristische centra - is kijken alleen soms niet genoeg. Soms wil hij ook aanraken. Of was de speciale vermelding in de reisgids echt het enige dat zijn aandacht trok?

De allochtoon wil weten: brengt aanraking "geluk" of is er eventueel nog iets anders in aanbieding: een willekeurige wens, vruchtbaarheid, een nieuw lief, de garantie om ooit terug te keren..? Hoe en waar moet ik wrijven? Is er een procedure om te genieten van een maximaal voordeel?

1. Een held aanraken

Het brengt altijd geluk om een ​​heldenbeeld aan te raken. Ze kregen pas een standbeeld na hun dood, wanneer ze hun geluk toch niet meer konden gebruiken. Misschien ben je wel in staat om wat geluk eraf te wrijven voor jezelf (het effect dus zal beter zijn, als je een beeld kan vinden van een held die nog leeft). Bij stripfiguren werkt het niet.

2. Wrijf de blinkende delen

Standbeelden zijn meestal gemaakt van brons of natuursteen en gaan verweren. Maar niet het geluksdeel dat wordt aangeraakt. Daar blijft het glanzend. Dat is het deel dat u moet aanraken.

3. Respect tonen

Een zachte, ingetogen aanraking geeft u een groter geluksaanvoelen dan een zweterige greep.

4. Begin aan de onderkant

Schoenen en voeten zijn de meest gewreven delen van een standbeeld, misschien op basis van de theorie dat geluk, zoals goud, zinkt. Tenen van blote voeten lijken bijzonder krachtig te zijn.

5. Neus wrijven

Beelden zonder voeten, zoals grote hoofden hebben een neus om over te wrijven voor geluk. Zelfs een replica kan worden aangeraakt gezien haar latente krachten voor een zelfde portie geluk.

6. Speciale lichaamsdelen

Sommige beelden tonen een lichaamsdeel dat heeft geleid tot hun eigenaars geluk. Indien u het geluk echt nodig heeft, moet u dat deel wrijven. Bij blote billen, borsten, al dan niet verholen fallussen mag u NIET twijfelen. Actie!!

7. Dieren

Dieren wrijf je over hun hoofd. Enkel in New York kunnen ze niet van de testikels van hun Wall Street Bull afblijven...

Er wordt hier geen verdere aandacht besteed aan voorbeelden buiten Europa zoals:

- Stephen Foster Sculpture, Pittsburg, Pennsylvania, US

- Winged figures of the Republic, Hoover Dam, Nevada, US

- Wall Street Bull, New York City, US

- Lachende Buddha, Felai Feng, Linyin Tempel, Hangzhou, China

- Showgirls Bronze, Riviera Hotel, Las Vegas, Nevada, US

- Sensoji Tempel, Tokyo, Japan

- Lincoln's tomb, Springfield, Illinois, US

- Joe Palooka (oolitisch, Indiana)

- Steve Canyon (Idaho Springs, Colorado)

- Popeye (Alma, Arkansas).

- Lou Costello (Paterson, New Jersey)

- Robert Wadlow, 's werelds langste man (Alton, Illinois)

- De Maine Lobsterman (Washington, DC)

- Hyman Rickover (Annapolis, Maryland)

- Dolly Parton, Sevierville, Tennessee

- Jimmy The Wonder Dog (Marshall, Missouri)

- André the Seal (Rockport, Maine),

- Gorda Gertrudis, Cartagena de Indas, Colombia