De Loonse regio


Loon > Nedermaas > Limburg (Belgisch)
 
 
Rond het jaar 1000 ontstaat het graafschap Loon. In grote lijnen komt het overeen met de huidige Belgische provincie Limburg.
In 1366 wordt het een deel van het Prins-Bisdom Luik. Tijdens de Franse revolutie werd Loon ingedeeld in het departement Nedermaas

Toen de negen Franse departementen na de nederlaag van Napoleon in Waterloo in 1815 naar het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden overgingen, kreeg Loon haar huidige naam. De nieuwe koning Willem I wilde dat de Nedermaas: Limburg zou gaan heten. Daarmee wou hij aanknopen bij de roemrijke traditie van de Zeventien Provinciën.

Het oude, kleine hertogdom Limburg dat ten noordoosten van het prinsbisdom Luik lag, was opgegaan in de nieuwe provincie Luik. Maar de naam Limburg lag de eigenzinnige vorst beter in het oor dan het nu vergeten Loon. 

Buiten de naam wordt ook het wapenschild (van het vroegere graafschap Limburg) over genomen. Weliswaar aangevuld met het Loonse schild. 
Jammer van de historische vergissing…. 


Na een beknopt overzicht van Merovingers en Karolingers wordt gefocust op het Graafschap Loon.
Vertrekkend van de Loonse graven wordt een historisch overzicht in beeld gebracht.
Een visuele samenvatting van de Loonse geschiedenis in relatie tot nog overblijvende gebouwen vind je in de foto-reeks (1)
Wat er in de loop der tijden gebeurde in de Loonse dorpen en steden is samen gebracht in de kroniek van de Loonse regio.

 Vanaf 1366 komt Loon onder het Prinsbisdom Luik. Een samenvattende foto-reeks (2) (vanuit de nog overblijvende gebouwen) en Luik op kaart geven een eerste beeld. Meer detail is te vinden onder de historische kroniek.