Onbekend

Steen in de Sint-Wivinakerk van Overwinden.

De steen werd blijkbaar (meermaals?) gedraaid. Onderstaande ZW-foto lijkt de meest voor de hand liggende positie.

De twee tekens bovenaan links en rechts zijn twee typische huismerken, handtekeningen. (http://www.graafschaploon.be/andere-tekens/huismerken ).

Of de vermelding ‘1552’ is betwijfel ik nog…

Het was in ieder geval in die periode héél erg ongewoon om een jaartal te vermelden op een gebouw (zie ook metselaarstekens en muurankers)

http://www.graafschaploon.be/metaal-in-gevels/muurankers/ankervormen/typologieeen/jaartallen. Vanaf ca. 1600 vind je veel meer vermeldingen van jaartallen….

Anderzijds wijst de erg vage vorm van de vijf en de ongewone twee misschien toch in die richting… (zie vb. muurankers op de kerk van Stevoort)

Dus dienen de vragen gesteld:

- Is de steen inderdaad zo oud? (de huismerken laten vermoeden van wel, de relatief gave lijnen van de figuren van niet)

- Is de steen pas op een later moment ingemetst in de kerk? (dit lijkt wel duidleijk het geval, gezien de draaiing en de veel recentere omringende stenen).

- Was de steen origineel wel bedoeld om te worden ingemetst? (hij is ca 26 x 26cm groot)

- Is hij misschien ooit gebruikt als uithangbord voor het huis van een vakman (vb. een smid –gezien het ‘spijker’schrift)? Misschien kan een zoektocht naar huismerken helpen…?

- het lijkt wel erg op een recyclage-insertie, het behouden van iets dat men waardevol acht door het in te metsen in de kerkgevel… (http://www.graafschaploon.be/natuursteen-apotropaia/inserties )

Voor zover er wordt gedacht aan het element ‘spel’ (dobbelstenen) zijn er weinig vergelijkbare voorbeelden bekend. Maar er zijn wel voorbeelden van spel-elementen ingewerkt in gevels…: een soort dambord in de abdij van Park (http://www.graafschaploon.be/natuursteen-apotropaia/spelpatronen/dambordpatronen ), het molenspel (http://www.graafschaploon.be/natuursteen-apotropaia/spelpatronen/hinkelspel ) of schaakbordpatronen die in Noord Duitsland-Denemarken veel voorkwamen (http://www.graafschaploon.be/natuursteen-apotropaia/spelpatronen/dambordpatronen/jutland-denemarken ). Bij het schaakspel werden vroeger ook dobbelstenen gebruikt. Of een labyrint? (http://www.graafschaploon.be/natuursteen-apotropaia/inserties/labyrint-en-doolhof/hern-labyrint)

Merk op: de ogen op beide dobbelstenen zijn fout getekend (2 en 5, 3 en 4 staan nooit op aangrenzende zijden, maar op tegenoverliggende zijden).

Wat met de twee golfjes onder de rechthoek (dubbele tilde)? Die staan er allicht ook niet toevallig.