Wezeren

De Sint-Amanduskerk en haar schanstoren.
Gelegen bij de grens van de provincies Limburg, Luik en Brabant is Wezeren zowel als Walsbets een dorpje met slechts enkele honderden inwoners. Op beide plaatsen vindt men een typische schanstoren met muren van twee meters dikte.
Beide torens mogen gerekend worden tot de oudste en best bewaarde schanstorens van ons land.

De toren van Wezeren werd gebouwd omstreeks 1200 en diende als ideale uitkijkpost voor de heerlijkheid Montenaken en het Prinsbisdom Luik. In tijden van zwervende huursoldaten en plundertroepen bood hij een vluchtplaats voor de inwoners. Pas later werd een kerkje tegen de toren aangebouwd. Men komt in de toren door een smal deurtje van slechts 67 centimeter breedte. Er is geen trap op het gelijkvloers die begint pas op de eerste verdieping. De trap zelf is zeer smal in de steen uitgehouwen zodat slechts een man tegelijk hem kan beklimmen. Voor overvallers was het haast onmogelijk om tot in de toren door te dringen. Vanaf het gelijkvloers tot op de eerste verdieping maakte men gebruik van een ladder of een trap die men vanaf boven kon optrekken.

De robuuste vierkante toren beschikt over drie schietgaten. Zij hebben een hoogte van 80 cm en zijn aan de buitenzijde slechts 8 cm. breed. Aan de binnenkant lopen ze uit tot een schietruimte van 188 cm.