Brabantse vlag

Ben Veldstra kwam met het idee dat het metselteken in de Abdij van Park, te Heverlee zou kunnen staan voor een Brabantse vlag. Nederlandse publicaties verwijzen inderdaad naar de geblokte kleuren rood en wit als historisch symbool op standaarden, vlaggen en wimpels van het oude hertogdom Brabant. Dit zou ook de 'torentjes' verklaren als zijnde de lussen om de vlag aan de mast te binden, de buitenste zelfs lichtjes naar buiten staand. In 1959 werd dit in Nederland terug opgevist als vlag ("Brabants bont") voor de provincie Noord-Brabant. In Vlaams Brabant spreekt men dan weer uitsluitend van een gouden leeuw op zwarte achtergrond zoals die ook op tal van oude kaarten voorkomt en nog steeds terug te vinden is in vlaggen en wapenschilden. De provincie Antwerpen heeft ook een geblokte vlag maar die is pas van heel recente datum.
    
Bedenking is wel dat de zogezegd Brabantse vlag samengesteld is uit 4 x 6 = 24 vlakken terwijl het metselteken er 7 x 6 = 42 toont. En de verwijzing naar de Brabantse vlag gaat vanzelfsprekend helemaal niet op voor het toch vergelijkbare teken uit Hatfield (twee keer 4 x 13 velden). Hier zijn de velden trouwens rechthoekig (één kop) terwijl ze in Heverlee quasi vierkant zijn (dubbele kop).
Verder valt het op dat er een boord is gemaakt rond het dambordpatroon, in beide metseltekens. In Hatfield met nog een extra middenscheiding. Deze boord komt niet voor in de Brabantse vlag.
Maar het idee wringt toch wel wat, gezien het feit dat de voorstelling van een vlag een totaal vreemd gegeven is in het metseltekenverhaal.
    
Bovendien heeft een vlag een rechthoekige vorm terwijl men bij beide metseltekens rekening houdend met het probleem om vierkante vakjes voor te stellen (afhankelijk van de afmetingen van de stenen kan men één kop gebruiken of twee koppen boven mekaar) toch duidelijk merkt dat de globale vorm van het metselteken het vierkant zeker benadert. Misschien moeten we toch meer denken in de richting van dambord/schaakbord?