De Metselaar‎ > ‎Inleiding‎ > ‎

Gastarbeiders

T
egenwoordig staan er Polen op de bouw-stellingen. Turkse bouwbedrijven schieten als paddestoelen uit de grond. Was dit 800 jaar geleden zo verschillend?
 
Het is gekend dat in deze eerste periode van heropleving van het baksteenmetselwerk meester-metselaars uit andere landen of streken werden uitgenodigd.
In Engeland is het aangetoond dat Vlaamse metselaars een belangrijke rol hebben gespeeld in de constructie van heel wat gebouwen. Nederlandse metselaars zouden hebben gewerkt aan Noord-Franse kerken. De Keulse bouwmeester Everard werkte reeds in 1238 aan de nieuwe kerk van Wittewierum (Groningen).
Vlaamse metselaars werkten in Oxfordshire, Sheen, Maldon en trokken het poorthuis van Nether Hall, Roydon, Essex op (nota bene met een gevel volledig gevuld met metselaarstekens).

 

De heropleving van het baksteenmetselwerk was in gans Europa een gelijklopend fenomeen… Waarbij het is bewezen dat metselwerkvoorbeelden van elders zeker gekend waren. Zo kon de toepassing van baksteen-figuren snel evolueren naar een behoorlijk veralgemeende traditie in een groot deel van West-Europa. 

 

England, Nether Hall, Roydon Essex (Jaarboek abdijmuseum Ter Duinen, 2008)
 
vorige pagina                        volgende pagina