De Metselaar‎ > ‎Oorsprong-doel‎ > ‎Meer mededelend‎ > ‎

Neo-tekens

In Nederland lijken de eigenlijke metseltekens te minderen vanaf het einde van de 16de eeuw. In Vlaanderen komen ze nog voor tot het begin van de 18de eeuw.
In de latere periodes worden de tekens steeds decoratiever (vb. ook met stenen van ander formaat, los van het metselverband...) zodat hier de compositie meer gewicht krijgt dan de originele boodschappen. De oude boodschappen gaan meer en meer vervagen, de vormgeving deint nog wat uit... Hier verder gaan zoeken naar boodschappen heeft dan ook helemaal geen zin meer, tenzij in enkele heel specifieke gevallen.
Zo zijn er meer dan waarschijnlijk verwijzingen naar personen of dergelijke opgenomen in vb. de metseltekens van het château de Marfontaine.
Maar iedere specifieke tussenkomst van de metselaar is dan toch weer genoeg om opnieuw vragen op te roepen. Misschien heeft dit nieuwe teken toch wel een meer specifieke betekenis? Er zal hierrond dan ook steeds een zweem van geheimzinnigheid blijven hangen, wat echter net de aandacht voor de metselaarstekens levendig houdt en de generaties na ons nog verder zal laten zoeken.
Foto: Houthalen-Helchteren, Lillo, hoeve Claes
Een ander voorbeeld zijn 3 woningen uit het militair domein te Leopoldsburg. Het is duidelijk dat ook hier de architect wel enige voeling had met de oude metseltekens maar dat hij deze verder op eigen wijze decoratief heeft toegepast.
 
 

Neo - metseltekens

Vorige pagina                                            volgende pagina