De Smid‎ > ‎Muurankers‎ > ‎Ankervormen‎ > ‎

Het Technisch Aspect

Bij analyse en vergelijking van ankervormen blijkt dat er voor een aantal voorbeelden technische redenen aan de basis liggen van de gekozen ankervorm.
Het meest voorkomende en eenvoudigste muuranker is het recht muuranker. Dit is bovenaan en onderaan soms voorzien van wat extra krullen. Soms is er een opsplitsing om te garanderen dat het anker niet door het oog kan vallen.
Het anker dient verder een groot muurdeel te bestrijken om zijn technische verankeringsfunctie goed te kunnen uitoefenen. Bij gevelranden, onder muurverspringingen, bij dakranden, randen met natuursteen is dit vaak niet vanzelfsprekend. Zo zijn de buitenste steenlagen veel gevoeliger voor loskomen dan centraler in een muur. Vandaar dat op dergelijke plaatsen de vormgeving van de ankers logischerwijze en om technische redenen werd aangepast. Een goed voorbeeld hiervan ziet met in het oude stadhuis van Borgloon (zie diareeks). Al de bovenaan gelegen muurankers hebben een afwijkende vorm, aangepast aan de specifieke situatie. Ook de andere voorbeelden tonen hoe wordt gezocht naar een groot draagvlak, eerder onder het ankerpunt dan erboven, verder van de zwakkere brandgevelranden af (ook door ankers te draaien), extra steun in de aansluitende natuursteenboord....