De Smid‎ > ‎Muurankers‎ > ‎Ankervormen‎ > ‎Apotropaeïsche vormen‎ > ‎

Donderbijl

Een aantal muurankers zijn bovenaan (of aan twee zijden) uitgevoerd met twee krullen. Ben Veldstra ziet hierin een donderbijl, zijnde een verwijzing naar de magische bijl: Mjöllnir, die Donar of Thor, de Germaanse dondergod zijn kracht gaf. Het doet ook denken aan de Labrys een dubbelbladig bijl dat voorkwam in de Griekse mythologie, als cultusvoorwerp uit de Minoïsche en Myceense tijd (Kreta), als attribuut van Hittitische goden, in Azië als attribuut van de weergoden... Er lijkt overeenkomst met symbolen als de Ankh en het kruis. Een dergelijk symbolisch beladen vorm zal zeker in aanmerking komen als apotropaeïsch weerteken.
Specifiek voorbeeld hiervan is een anker uit Kortessem (Dessenerhoeve) waarbij in het anker ook nog de bliksemwerende Hagalrune is ingekrast. Verder zijn de kruluiteinden verbreed waardoor het net iets meer op een bijl lijkt.
De vraag blijft open: een gestilleerde donderbijl met apotropaeïsche bedoelingen of louter decoratieve krullen? In ieder geval komt deze vorm naast de klassieke rechte ankers behoorlijk frequent voor.

Donderbijlen?