De Smid‎ > ‎

Muurankers

 
 

  

 

 
 
Muurankers zijn constructieve onderdelen van een gebouw. Ze verbinden de inwendige houtconstructie met de stenen buitenmuren tot één stevig geheel en verhinderen dat muren of muurdelen gaan uitknikken.
Een anker bestaat uit twee delen: de veer en de sleutel of schieter. De schieter wordt doorheen de muur aangebracht en aan de binnenzijde vast gezet op de aanwezige houten draagbalken. De veer loopt door het oog van de schieter. Het middenstuk van de veren was veelal verdikt om niet door het oog te zakken. Later wordt hiervan een krul gemaakt die in de loop der tijd evolueert tot een versiersel, zoals een bloem, blad, rozet of knop.
Soms is er geen inwendige houtconstructie, bijvoorbeeld onder een gewelf in een kerk. In dat geval worden er metalen trekstangen aangebracht om de ene buitenmuur met de overstaande te verbinden. Ook trekstangen worden aan de buitenzijde van het gebouw verzekerd door muurankers.

Vanaf ca. 1550 werden merktekens aangebracht op muurankers, ook smidstekens genoemd.

Ankervormen zijn bepaald door noodzaak, esthetiek, gebruik en mode en zijn (alhoewel eerder uitzonderlijk) mogelijk beïnvloed door apotropaeïsche motieven.
 
 
 
 
 
 

Muurankers