ANDERE TEKENS‎ > ‎Huismerken‎ > ‎

Huismerken als sibbeteken

Navolgend wordt de visie van Dr. e. Verstraete op sibbetekens en huismerken samengevat.
In een gezin voerde enkel de vader een teken. De oudste zoon nam het over. Zonen die uithuwden namen het over mits een kleine wijziging. Op Hiddensee slaagde Homeyer erin een dergelijke stamboom weder samen te stellen.
In Vlaanderen is het onderzoek niet zo ver, maar zijn er verschillende voorbeelden bekend van tekens met een zelfde grondvorm, toebehorend aan eenzelfde familie.


Archieven, oude grafstenen en glasramen kunnen extra info opleveren: zie tekens kathedraal Antwerpen (links) en grafschriften Antwerpen (rechts).In vele gevallen was het 
huismerk ouder dan het wapenteken en werd dan ook soms opgenomen in het wapenschild zie voorbeelden van Brabantse schepenen.Huismerken zijn vaak complex wat aantoont dat ze niet werden gebruikt omwille van ongeletterdheid. Op documenten van de 16e en 17E eeuw zijn soms én de naam én het merk aangebracht. Zie rechts de huismerken van burgers van Ronse die in een akte van de 16e eeuw tekenden met naam en huismerk.

Er zijn enkele voorbeelden bekend waar het merk gehecht was aan een hof of goed. Het ging dan ook over op al de eigenaars.


Sibbeteken-stamboom