La Chouette de Dijon (uil)

De uil is uitgekapt uit een steunbeer aan de west-zijde van de kapel, gebouwd in de vijftiende eeuw door de rijke familie Chamberlain (Notre-Dame de Dijon).
De reden waarom de uil daar werd aangebracht blijft vaag. Enerzijds symboliseert de uil wijsheid van de oudheid. De uil is ook de vogel gekozen door Athena, de godin van de wijsheid, omdat de uil wakker blijft en duidelijk ziet in de duisternis. De Notre-Dame de Dijon, was in de Middeleeuwen de hoofdkerk van de stad... en heeft de uil dan niet heel wat redelijke en verstandige burgemeesters en bestuurders gebracht..(?).
Middeleeuwse christenen geloofden dat de joden, net als de nachtvogels, de voorkeur gaven aan de duisternis boven het licht van het Evangelie. De uil, in dit geval symbool voor de joden, ligt ten noorden van de kerk (tegenover zonder zon, zonder licht) en buiten het katholieke heiligdom (afwijzing van het jodendom). Bovendien was er in de Middeleeuwen rond de kerk een markt waar ook Joden actief waren als verhandelaars van geld. 
 
 
 
 

Hoe de apotropaeïsche gewoonte om het beeld aan te raken is ontstaan is dan weer een ander verhaal...

Inwoners van Dijon, jong en oud strelen de uil en doen ter zelfder tijd een wens. De uil heeft een enorm succes gekend, en nog steeds!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
foto boven: Julie Littlefield
foto links: Virginy
foto rechts: Erjkprunczyk