J. Nepomucenus (Praag)

Johannes Nepomucenus of Johannes van Nepomuk (Tsjechisch: Jan Nepomucký) (Nepomuk (okres Plzeň-jih), West-Bohemen, rond 1350 - Praag 20 maart 1393) was priester. In de kerkelijk gecompliceerde tijd van het Westers schisma, was hij hoofdvicaris van de kerk. Hij kwam in botsing met koning Wenceslaus IV, toen hij in Kladruby een andere abt benoemde dan de koning gewenst had. Johannes werd gevangengenomen, gefolterd en vervolgens in de Moldau verdronken.
 
Johannes werd in 1729 heiligverklaard door paus Benedictus XIII. Zijn hoog-barokke praalgraf bevindt zich in de dom van Praag. Hij is de patroon van Bohemen, van biechtvaders, priesters, schippers, molenaars, van het biechtgeheim, van het zwijgen, van waterbedreigingen en van bruggen. Zijn feestdag is 16 mei.
 
 
Volgens de legende echter wilde hij het biechtgeheim niet schenden en aan koning Wenceslaus niet prijsgeven, wat diens vrouw hem gebiecht had. Daarom werd hij van de Karelsbrug in de Moldau geworpen en is zo, volgens de christelijke traditie, gestorven als martelaar. 

Standbeeld van Johannes Nepomucenus op de Karelsbrug te Praag.

Het is een Praags ritueel om het standbeeld (of toch een van de twee plaketten onderaan) aan te raken met de linkerhand en dan een wens te doen. Deze wens zou dan altijd uitkomen.

 

 
 
 

 

 

 

foto: Matt Borak