Evrard 't Serclaes (Brussel)

Everaard t'Serclaes, voornaam ook gespeld als Everard of Everhard en achternaam ook als Tserclaes, (overleden Brussel, 31 maart 1388) was een Brusselse patriciër die vooral bekend is geworden door de herovering van Brussel op de Vlaamse graaf Lodewijk van Male tijdens de Brabantse Successieoorlog.
In de nacht van 24 oktober 1356 klom hij met een kleine groep volgelingen over de Brusselse wallen, verjoeg met de hulp van de ambachtslieden het Vlaamse garnizoen en opende de poorten voor het hertogelijke leger.

Tussen 1360 en 1388 was hij herhaaldelijk schepen van Brussel, en kwam als zodanig in conflict met Sweder van Abcoude, kasteelheer van Gaasbeek. Hij werd door diens bastaardzoon verraderlijk overvallen en bezweek aan de daarbij opgelopen verwondingen. Everaard t'Serclaes werd als heer van Ternat en Kruikenburg aldaar in de kerk tegenover het kasteel begraven.
 
 
In het gebouw De Sterre bij de Brusselse Grote Markt is een monument van de stervende Everard t'Serclaes verwerkt. Wrijven over zijn rechterarm zou een jaar lang geluk in de liefde brengen.
 
Het beeld is van de hand van Julien Dillens. Een handelaar van de Vogelmarkt op de Grote Markt zou de legende van de aanrakingen in 1920 hebben verspreid. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 foto: Wiki