Aapje van Bergen (Mons)

Het groene aapje
van het Henegouwse Bergen (Mons) is van keramiek, 13,5 centimeter hoog. Het originele beeldje prijkt er ten minste sinds 1843 op heuphoogte tegen de pui van het stadhuis, links van de ingangspoort. Het staat bekend als ‘le singe du grand garde’, het aapje van de hoofdwachter.

Waarom Mons een aapje als mascotte kreeg, valt nog moeilijk te achterhalen. Even intrigerend is de vraag waarom de meeste Bergense aapjes die door de lokale handel aan toeristen werden verkocht (de kleinste meten 4 centimeter ) steevast een laagje van groen glazuur kregen. Misschien omdat ook de lokale draak die jaarlijks tijdens een groots folklorefeest, la Ducasse de Mons, op het marktplein wordt bevochten, in een fel groene kleur steekt.

Het echte, bronskleurige beeldje is maar een centimeter of veertig hoog. Zijn kopje glimt als een opgeblonken koperen ketel doordat het door tienduizenden mensen is geaaid, inclusief de Keizer van Japan en de Koning van Spanje. Niet toevallig speelt het beeldje in de lokale traditie de rol van geluksbrenger.

 
Wie het aapje streelt en een wens uitspreekt, mag hopen op geluk. Een jongedame die hengelt naar de ideale man, een pas getrouwd stel dat snel kinderen wil, in Mons volstaat tot op vandaag een aai over het bolletje van het geluksaapje om in goede hoop verder te gaan.
 
 
 
 
 
 
 
 
(foto: Renardeau)