Touch It - Apotropaia‎ > ‎Andere‎ > ‎

Vittorio Emanuel (Milano)

De Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan is een, naar de Italiaanse koning Victor Emanuel II genoemde, overdekte winkelstraat (passage) uit de 19e eeuw.

In 1864 begon de bouw van de passage. Giuseppe Mengoni leverde het ontwerp, hij had namelijk de ontwerpwedstrijd gewonnen. De toegangspoort werd voltooid in 1878, dit was dus meer dan tien jaar na de opening van de passage. Door deze poort is het beeld te zien van een peinzende Leonardo da Vinci op het Piazza della Scala. De poort werd enkele dagen voor de dood van de koning - naar wie de passage is vernoemd - ingehuldigd.

De in mozaïek gelegde vloer van het gebouw werd in 1966 helemaal gerestaureerd met een zeer zeldzame marmersoort. In de vloer zijn de emblemen van de Italiaanse steden afgebeeld. De passage werd gebouwd als verbinding tussen het domplein en het Piazza della Scala.

 

Plaatsing van je hiel op de testikels van de stier en dan drie maal rond draaien zou geluk brengen. Het jarenlange gebruik heeft in ieder geval reeds een heel gat uitgesleten in de mozaïekvloer.

 

foto: Fctung.tw